subota, 31. prosinca 2011.

PRŽENI PRSTENČIĆI

               

                  ... brza, mirisna i ukusna poslastica za male i velike...
                  

Prženi prstenčići

Sastojci:
200 gr brašna
2 dl vode
1 vanilin šećer
2 žlice šećera
na vrh noža soli
70 gr maslaca
2 jaja
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

1. U lončić stavite 2 dl vode, dodajte maslac, šećer, sol i vanilin šećer. Kuhajte dok se sav maslac ne otopi.

2.I dalje kuhajući na umjerenoj temperaturi pomalo dodajite brašno i dobro miješajte da se ne stvore grudice. Treba mješati sve dok se smjesa ne pretvori u kuglicu koja se odvaja od stijenki posude.

3. Maknuti sa vatre i dodati jedno jaje, dobro umutiti mikserom da se jaje sasvim upije u tijesto pa tek onda dodati drugo jaje i opet dobro umutiti.

4. U prikladnoj posudi zagrijati ulje. Pripremljenu smjesu puniti u špricu sa zvjezdastim otvorom i istiskivati na vruće ulje oblike prstenčića.

5. Čim porumene, kretako ih preokrenuti da porumene i sa druge strane pa ih vaditi na tacnu obloženu papirom.

6. Posuti šećerom u prahu i uživati!

petak, 30. prosinca 2011.

SUNČANA




                      ... jedna lagana, nježna tortica, idealna za poslijepodnevnu kavicu...









Sastojci:

Sunčana

Kore:
5 bjelanjaka
50 gr kokosa
100 gr šećera
par kapi arome vanilije
1 žlica octa

Krema:
250 ml slatkog vrhnja
100 gr sirnog namaza
100 gr kiselog vrhnja
200 gr breskvi iz kompota
1instant želatina

Preljev:
200 gr breskvi iz kompota
cca 3 dl soka od kompota
1 vrećica želatine

Priprema:
  • Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka , dodati žlicu octa, lagano promješati. Pomalo dodavati šećer i kokos i lagano mješati.
  • Umućenu smjesu namazati na lim i sušiti na 150C cca sat vremena ovisi kak vam se pećnici žuri. Ako je jaka bolje otvorite malo vrata od pećnice. Smjesa je za dvi kore pa ako imate dva kalupa možete ih peći istodobno ili u velikoj tepsiji pa izrezati…
  • Slatko vrhnje kratko izmiksati sa namazom i kiselim vrhnjem, dodati pomalo instant želatinu, izmiksati pa usuti šećer. Izmiksati da bude skroz čvrsto. Dodati breskve izrezane na kockice.
  • U čisti obruč staviti koru pa preko nje namazati kremu od vrhnja. Na to staviti drugu koru.
  • Za preljev breskve skašiti i u kašu dodati soka od kompota da sve ukupno bude 400 ml . Dodati želatinu napravljenu po uputama na pakiranju. Izmiješati pa preliti preko druge kore.
  • Staviti na hlađenje… papati možete tek kad se preljev stisne.