petak, 27. siječnja 2012.

LAGANA TORTA SA MALINAMA



        ... ova lagana osvježavajuća torta nastala je kao poklon mom dragom za jedan rođendan i od tada jedna je od naših dražih slastica...


Lagana torta

Biskvit:                                 
5 jaja 
100 gr šećera
1 vanilin šećer
50 gr oštrog brašna
40 gr kakaa smanjene masti
1/2 praška za pecivo
1 dl mlijeka
Krema od malina:
450 gr smrznutih malina
1 žlica fruktoze/šećera
1 žlica pudinga od vanilije
2 žlice gustina

Krema od slatkog vrhnja:
1/2 lit slatkog vrhnja
1instant želatina
1 šlagfix
1 žlica šećera u prahu

Glazura:
1 dl slatkog vrhnja
100 gr čokolade
2 dl jogurta šumsko voće
  • Pećnicu zagrijte na 200C pa umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom.
  • Dodajte izrađene bjelanjke, izmiješajte pa dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Opet umutite.
  • Dodajte prosijani kakao i mlijeko i dobro izmiksajte: Smjesu biskvita izlijte u kalup kojemu ste prethodno na dno stavili komad papira za pečenje pa biskvit naravno, stavite peći.
  • Dok se biskvit peče u tećicu stavite smrznute maline i fruktozu neka prokuhaju. Onda 10-ak malina odvojite u cjedilo a ostatak skašite skupa sa tekućinom koju su pustile.
  • E sada da vam vaši sladokusci nebi zamjeralai sitne koštice od malina tu skašenu masu lipo procijedite kroz sito ili gazu.
  • Puding i gustin pomiješajte sa malo vode pa dodajte kaši malina i sve lipo opet na vatru da se ukuha i zgusne. Samo pazite da vam ne zagori ;)
  • Do sada se bisvit i ispekao i ohladio i bilo bi dobro odvojiti ga od pek papira da vas isti nebi zezao kod rezanja torte; a obruč operite pa vratite natrag trebat će nam za držanje kreme.
  • Kremu od malina namažite na biskvit i stavite na hlađenje u frižider a može i na balkon ako je kod vas hladno kao što je bilo kod mene sinoć ;)
  • Dok se sve to hladi umutite malo slatko vrhnje pa mu dodajte želatinu i šlagfix i umutite da bude skroz čvrsto.
  • Donesite sa balkona onaj biskvit pa preko kreme od malina premažite polovicu umućenog slatkog vrhnja. Vratite sve opet na hlađenje- ovaj puta može i u zamrzivač ako imate mjesta.
  • One maline što su vam se cijedile sada uvaljajte u gustin a u ostatak umućenoga slatkog vrhnja dodajte voćni jogurt pa opet dobro umutite.
  • Uzmite kalup (sa već pola kolača gotovoga) iz zamrzivača pa na zadnju kremu od slatkog vrhnja rasporedite maline a na njih lagano namažite kremu sa jogurtom. Opet sve na hlađenje :)
  • Na pari otopite čokoladu i slatko vrhnje i izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu glazuru. Neka se mrvicu ohladi pa ju namažite na tortu. Kada se malo stisne ( a još uvijek je mekana) tortu razrežite nožem ili žicom na kriške i po želji ukrasite.
  • Neka se dobor ohladi i to je to, treba vam još samo
    nekoliko sladokusaca ;)
    Lagana torta- presjek

četvrtak, 5. siječnja 2012.

PILETINA SA LIMUNOM


                ...mmm, osvaja na prvu: mirisom, mekoćom i svježinom...




Sastojci:
1 pile
2 grančice ružmarina
4 češnja češnjaka
2 dl limunovog soka
2 dl bijelog vina
1 žličicu smeđeg šećera
6 žlica maslinovog ulja
sol, papar, korica limuna

    Priprema:

    1. Bilo bi dobro prvo limun (osim ako imate domaći, neprskani) dobro oprati u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone.
    2. Češnjak i iglice sa jedne grančice ružmarina sitno isjeckajte pa ih pomiješajte sa svježe iscijeđenim limunovim sokom, šećerom i maslinovim uljem.Posolite i popaprite. Ubacite još i trakicu limunove kore i grančicu ružmarina.
    3. Pile narežite na manje komade i prelijte marinadom. Neka se marinira par sati u frižideru. Ako marinada ne pokriva sve meso par puta ga okrenite. I da, ne zaboravite pokriti- ne želite da vam sve u frižideru miriše na češnjak :)
    4. Meso izvadite iz marinade, obrišite papirnatim ručnicima i ispržite na teflonskoj tavi bez masnoće dok ne porumeni sa svih strana.
    5. Kada meso dobije lipu boju zalijte ga marinadom, poklopite i pustite nek se krčka na tihoj vatri 40-ak minuta. Za to vrijeme marinada će se čarolijom pretvoriti u fini, fini umak ;)
    6. Dodajte prilog i poslužite :)


                                                                       Cijena ovog ručka: 40kn