subota, 31. siječnja 2015.

The mađarica

Mađarica je jedan od "must have" kolača u svakoj knjižici sa receptima pa tako i u ovoj mojoj virtualnoj :) Od kada sam dobila ovaj recept više nisam niti isprobala nijedan drugi. Zašto? Zato jer je ovo recept za baš savršenu mađaricu, sa tankim koricama i finom kremom. I što je najvažnije ovako napravljena mađarica nije suha nego sooočna i baš za prste polizati :)


Sastojci za kore:
600 gr brašna
150 gr svinjske masti
2 jaja
200 gr šećera
2 dl kiselog vrhnja
malo praška za pecivo

Sastojci za kremu:
300 gr šećera
1l mlijeka
5 žlica brašna
3 žlice kakaa
250 gr margarina
+
glazura od čokolade

Priprema:
Kore:
1. Od sastojaka za kore umijesiti glatko tijesto i podijeliti na pet dijelova.
2. Pripremiti pet komada papira za pečenje, veličine tepsije na kojoj ćeš peći kore.Ja upotrebljavam dvije tepsije koje su veličine pećnice.
3. Razvaljati kore na pek papir (što tanje)  pa prebaciti na tepsiju. Kore se peku na tepsiji a ne u njoj, znači okreni tepsiju naopačke :)
4. Peći jednu po jednu koru par minuta na 180*C. Čim rubovi počnu rumeniti, znači da je korica pečena.
5. Pečene korice staviti sa strane, na ravnu površinu dok skuhaš kremu.

Krema:
1. Od litre mlijeka odvoji 2 dl pa u njima izmiješaj brašno i kakao.
2. Ostatak mlijeka zagrij na laganoj vatri.
3. U vruće mlijeko dodaj  ona dva dl mlijeka sa kakaom i brašnom i sve dobro izmiješaj pa kuhaj dok ne bude skroz gusto. Kao puding.
4. Margarin  isjeci na kockice i dodaj u kuhanu kremu. Miješaj dok se sve ne sjedini.

Kremu podijeli na 4 dijela ( ja je samo zarežem u loncu, čisto da se znam orjentirati kolika količina mi treba za svaku koru) tako će ti svaki sloj biti jednake debljine.
Na tacnu stavi prvu koru pa je premaži 1/4 kreme. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš svu kremu. Na zadnju koru neide krema. 

Kad je sve namazano mađaricu poklopi sa daskom ili tacnom pa na nju stavi nešto teško. Tako će se svi slojevi izravnati i lijepo složiti. Tako opterećeno neka odstoji par sati. Nakon toga mađaricu možeš preliti sa čokoladnom glazurom.