subota, 11. veljače 2012.

USKRSNA POGAČA


        ...kakav bi to bio Uskrs bez mirisne i sočne domaće pogače ( pince/ sirnice)?...



Uskrsna pogača



Sastojci:

1,5 kg brašna
10 žumanjaka
35 dag šećera
250 gr maslaca
5 kom. suhog kvasca
0,5 l mlijeka
malo soli
3 vanilin šećera
2 limuna
2 naranče

Priprema:

1. U pola litre toploga mlijeka staviti naprstak šećera, kvasac i malo brašna. Izmiješati i pustiti neka kvasa.

2 .Na pari žlicom istući 8 žumanjaka, usuti šećer pa dodati korice limuna i naranče.

3. Kada se žumanjci skuhaju, maknuti ih sa pare pa dodati kvas, rasttopljeni maslav, vanilin šećer. Dobro izmiješati pa dodati i sok od pola limuna i sok od pola naranče.

4. Pomalo dodavati brašno i mijesiti.

5. Kada smo umijesili ostaviti da se udvostruči (oko 1, 5 sat) pa podijeliti na četiri dijela.

6. Svaki dio premijesiti i oblikovati pogaču, staviti na tepsiju pokrivenu pek papirom i pustiti ih da se opet dignu (oko 1 sat).

7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama i premazati žumanjkom razmućenim i pomiješanima sa malo mlijeka i šećera.

8. Peći u pećnici zagrijanoj na 200C prvih deset minuta, onda pokriti folijom i peći na 150C još 40-ak minuta.

9. Ispod lima, na dno pećnice, treba staviti posudicu sa vodom koja će pomalo isparavati pa će pogače biti mekane i sočne. 

10.Pečene pogače još premazati sirupom od šećera i vode pa ih pokriti i čekati da se ohlade prije nego navalite. 

Nema komentara:

Objavi komentar

:)