subota, 31. siječnja 2015.

The mađarica

Mađarica je jedan od "must have" kolača u svakoj knjižici sa receptima pa tako i u ovoj mojoj virtualnoj :) Od kada sam dobila ovaj recept više nisam niti isprobala nijedan drugi. Zašto? Zato jer je ovo recept za baš savršenu mađaricu, sa tankim koricama i finom kremom. I što je najvažnije ovako napravljena mađarica nije suha nego sooočna i baš za prste polizati :)


Sastojci za kore:
600 gr brašna
150 gr svinjske masti
2 jaja
200 gr šećera
2 dl kiselog vrhnja
malo praška za pecivo

Sastojci za kremu:
300 gr šećera
1l mlijeka
5 žlica brašna
3 žlice kakaa
250 gr margarina
+
glazura od čokolade

Priprema:
Kore:
1. Od sastojaka za kore umijesiti glatko tijesto i podijeliti na pet dijelova.
2. Pripremiti pet komada papira za pečenje, veličine tepsije na kojoj ćeš peći kore.Ja upotrebljavam dvije tepsije koje su veličine pećnice.
3. Razvaljati kore na pek papir (što tanje)  pa prebaciti na tepsiju. Kore se peku na tepsiji a ne u njoj, znači okreni tepsiju naopačke :)
4. Peći jednu po jednu koru par minuta na 180*C. Čim rubovi počnu rumeniti, znači da je korica pečena.
5. Pečene korice staviti sa strane, na ravnu površinu dok skuhaš kremu.

Krema:
1. Od litre mlijeka odvoji 2 dl pa u njima izmiješaj brašno i kakao.
2. Ostatak mlijeka zagrij na laganoj vatri.
3. U vruće mlijeko dodaj  ona dva dl mlijeka sa kakaom i brašnom i sve dobro izmiješaj pa kuhaj dok ne bude skroz gusto. Kao puding.
4. Margarin  isjeci na kockice i dodaj u kuhanu kremu. Miješaj dok se sve ne sjedini.

Kremu podijeli na 4 dijela ( ja je samo zarežem u loncu, čisto da se znam orjentirati kolika količina mi treba za svaku koru) tako će ti svaki sloj biti jednake debljine.
Na tacnu stavi prvu koru pa je premaži 1/4 kreme. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš svu kremu. Na zadnju koru neide krema. 

Kad je sve namazano mađaricu poklopi sa daskom ili tacnom pa na nju stavi nešto teško. Tako će se svi slojevi izravnati i lijepo složiti. Tako opterećeno neka odstoji par sati. Nakon toga mađaricu možeš preliti sa čokoladnom glazurom. 

četvrtak, 13. studenoga 2014.

Pečeni pureći batak

Pureći batak mi je bio pravo gastronomsko i financijsko  otkriće. Cijenom jako pristupačan (cca.20- ak kuna po kilogramu) a okusom neodoljiv. Ja sam batak za današnji ručak pribavila u Lidlu, bio je na akciji tako da sam dobila dva bataka, sve skupa cca. 1 kilogram za 18 kuna. Jedan sam batak ispekla danas za ručak a drugi sam spremila u škrinju :)


Namirnice:
povrće po želji (mrkva, tikvica, krumpir, batat, luk...)
1 pureći batak ( nama bude dovoljan za dvoje odraslih i jednog malenog)
začini po želji
maslac

Priprema:
1. Pureći batak operi i očisti dlačice ako je koja ostala pa obriši papirom.
2. Kožu lagano povuci sa bataka ali ne do kraja, neka ostane pričvršćena na dnu kosti (poslije ćeš je vratiti).
3. Batak začini po želji... ja sam stavila sol, vegetu, papar, bosiljak...
4. Kožu vrati na batak pa ispod uguraj tanko narezane komadiće maslaca. čačkalicama učvrsti kožu za batak da ne pobjegne prilikom pečenje. batak začini i izvana, po koži.
5. U tepsiju podmazanu sa uljem stavi batak, pokrij folijom i peci cca. 40 mimuta na 200*C. Onda dodaj nasjeckano povrće i peci do kraja ( bez folije). Tu i tamo možeš i okrenuti batak.
6. Dali je batak pečen možeš provjeriti sa termostatom za meso ili ako ga nemaš probodi batak uz kost, pa vidi sok koji izlazi iz njega. Ako je sok bistar onda je batak pečen; ako u soku ima tragova krvi još trebaš peći.

ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

Fritule tete Ljilje

Teta Ljilja radi najsavršenije fritule koje možete probati bilo gdje na svijetu, to zna svatko tko ih je ikada probao :) Prije neke tri godine izmolila sam od nje recept i dala se na posao.... nekako su mi njene još uvijek bolje ali ponosna sam  mojima :)

Fritule tete Ljilje

Sastojci:
1 jaje
10 žlica šećera
10 žlica ulja
10 žlica rakije
malo soli
2- 3 jabuke
2- 3 vanilin šećera
2 suha kvasca
1 jogurt
1 vrhnje
3 korice limuna
cca. 1 kg brašna
ulje za prženje

Priprema:

Izmutit jaje i šećer šećerom pa pomiješati sa  uljem, rakijom, malo soli, naribanom jabukom i vanilin šećerom. U to dodati cca. 0,5 lit vode i izmješati.
Vrhnje i jogurt vilicom dobro izraditi, da bude ujednačene teksture pa dodati prethodnoj smjesi. U smjesu naribati koricu limuna.
Suhi kvasac pomiješati sa malo brašna pa dodati smjesi. Ja sam sve mutila mikserom sa spiralnim nastavcima. Brašno dodavati malo- pomalo sve dok se ne dobije gusto tijesto koje će se moći oblikovati žlicama.
Kad je tijesto gotovo, ugrijemo ulje, oko tri prsta dubine. Ulje treba biti vruće ali ne prevruće jer se inače fritule ne ispeku lijepo već zagore i ostanu tvrde i malene.
E, sad, ja volim male fritule, veličine zalogaja pa ih i oblikujem sa dvije žličice za kavu tako da prvo žličice umočim u vruće ulje , onda jednom zagrabim malo tijesta a drugom to tijesto poguram u ulje. Tko voli, može raditi i veće fritule. samo bi još napomenula da je meni osobno ovo bio najzeznutiji trenutak pravljenja fritula.... Zato jer sam htjela da budu savršeno okrugle pa sam isprobavala razne kombinacije dok nisam uhvatila "mot" :) Ali ako vam i nebudu savršenoga oblika, nema veze- to će već doći sa praksom, bitno je da okus ostaje uvijek isti :)
Kada su fritule pečene izvaditi ih na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće i posuti šećerom u prahu.
Od ove količine sastojaka izađe dosta fritula ali nema brige ako se ne pojedu u jednom danu :) sutra su još bolje, još mekše i slađe ;)

subota, 22. veljače 2014.

Biskvit sa jabukama

Jedan jednostavan i skroman kolač od jabuka. Jednostavno a ukusno i mirisno- bolje nemože :)


Biskvit sa jabukama

Sastojci:
malo maslaca
1 kg jabuka
malo cimeta, anisa i klinčića- po želji
4 jaja
10 žlica šećera
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
1,5 dl mlijeka
1,5 dl ulja

Priprema:
Pećnicu upaliti da se grije na 200*C. Oguljene i sitno nasjeckane jabuke izdinstati na rastopljenom maslacu. Po želji dodati začina i žlicu šećera. Ja sam stavila 1 žlicu cimeta, 2 klinčića (koja sam kasnije izvadila) i par zrnaca anisa.
Jaja razdvojiti pa posebno od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. Žutanjke zajedno sa šećerom i vanili šećerom dobro izmutitit, dodati brašno poniješano sa praškom za pecivo pa opet dobro izmutiti. Dodati ulje i mlijeko pa kad se sve skupa sjedini lagano umiješati- ručno- snijeg od bjelanjaka. U tepsiju sa pek papirom uliti pola smjese za biskvit  pa je staviti peći u zagrijanu pećnicu da se malo zapeče. Kada se uhvati korica (cca 10 minuta), tepsiju izvaditi i na nju rasporediti dinstane jebuke. Na fil od jabuka naliti preostali dio smjese za biskvit i staviti peći još 20- ak minuta. Kad je pečeno po želji posuti šećerom u prahu. Koristila sam tepsiju 30x20 cm.

ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Prazni špageti




Ovo je moja varijacija poznatog talijanskog recepta Spaghettini aglio, olio e peperoncino. Priprema je jako jednostavna i sve što vam treba od sastojaka su neki tanki, fini špageti, maslinovo ulje, češnjak i papričica...ja dodam još  pancete i peršina ali naravno, svakom po volji... A okus? Okus je fantastičan, nisam vjerovala da od ovako malo sastojaka koje ionako imam uvijek u kuhinji može nastati nešto ovako ukusno... Moj sin ih zove Prazni špageti :)




Prazni špageti





Sastojci za 3 osobe:
paket špageta (no. 3)
3 češnja češnjaka
2-3 papričice
maslinovo ulje
malo pancete
malo sjeckanog peršina

Priprema:
Špagete skuhati u dosta posoljene vode. Na suhoj tavi popržiti nasjeckanu pancetu, dodati malo malinovog ulja pa ubaciti papričice ( bez sjemenki jer su inače prejake). Malo promješati i pustiti da se okusi spoje.
Dodati sitno sjeckani češnjak i pusitit da zamiriše.
Umiješati skuhane i procijeđene špagete i dodati po želji još malo sjeckanog peršina i parmezana i slasni ručak je gotov!
                            
                                                                                                       Cijena ovog jela: cca. 15 kn

nedjelja, 10. veljače 2013.

Pirjane bukovače

Pirjane bukovače

Recept za slastan i zdrav obrok za 10-20-ak kuna možete pronaći na http://www.zdravakrava.hr/clanak/2476/pirjane-bukovace-s-tjesteninom .Autorica Marinela Prodan ih perporuča sa tjesteninom a ja sam ih spremila sa rižom i kombinacija je odlična. Jedino što sam mjenjala je dodatak malo bijelog vina pri dinstanju :)

četvrtak, 13. rujna 2012.

Zelena juha

Vesela boja, jednostavna priprema, ukusna i topla i hladna. Meni je najdraža hladna  u ljetnim danima a mojim ukućanima topla. Odličan način da klincima servirate malo povrća koje inače nevole ali u ovoj kombinaciji uvijek pali  :)




Sastojci:
1/2 korjena koromača
1 tikvica
1 poriluk
2 srednja krumpira
sol
papar

Priprema:
 Povrće narezati na manje komadiće.
Staviti u lonac, naliti vode da prekrije povrće. Kuhati dok ne omekša krumpir.
 Eventualni višak vode bacite (ili još bolje- zamrznite- pa imate uvijek spreman povrtni temeljac) da vam juha nebude prevodena. Kuhano usitniti štapnim mikserom. Posoliti, popapriti i to je to….
 Ako želite zasitniju varijantu možete dodati i malo vrhnja ili komadiće dvopeka :)
 Dobar tek!

                                                             Cijena ovog jela: 15kn


subota, 25. veljače 2012.

Princes krafne

Princes krafne






Nakon mnooogo neuspjelih pokušaja i recepata kojima nisam baš bila zadovoljna konačno sam prije par godina pronašla ovaj savršeni recept! Hvala Medi što ga je podijelio!
Recept možete pronaći ovdje: http://www.coolinarika.com/recept/princes-krafne/

subota, 11. veljače 2012.

USKRSNA POGAČA


        ...kakav bi to bio Uskrs bez mirisne i sočne domaće pogače ( pince/ sirnice)?...



Uskrsna pogača



Sastojci:

1,5 kg brašna
10 žumanjaka
35 dag šećera
250 gr maslaca
5 kom. suhog kvasca
0,5 l mlijeka
malo soli
3 vanilin šećera
2 limuna
2 naranče

Priprema:

1. U pola litre toploga mlijeka staviti naprstak šećera, kvasac i malo brašna. Izmiješati i pustiti neka kvasa.

2 .Na pari žlicom istući 8 žumanjaka, usuti šećer pa dodati korice limuna i naranče.

3. Kada se žumanjci skuhaju, maknuti ih sa pare pa dodati kvas, rasttopljeni maslav, vanilin šećer. Dobro izmiješati pa dodati i sok od pola limuna i sok od pola naranče.

4. Pomalo dodavati brašno i mijesiti.

5. Kada smo umijesili ostaviti da se udvostruči (oko 1, 5 sat) pa podijeliti na četiri dijela.

6. Svaki dio premijesiti i oblikovati pogaču, staviti na tepsiju pokrivenu pek papirom i pustiti ih da se opet dignu (oko 1 sat).

7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama i premazati žumanjkom razmućenim i pomiješanima sa malo mlijeka i šećera.

8. Peći u pećnici zagrijanoj na 200C prvih deset minuta, onda pokriti folijom i peći na 150C još 40-ak minuta.

9. Ispod lima, na dno pećnice, treba staviti posudicu sa vodom koja će pomalo isparavati pa će pogače biti mekane i sočne. 

10.Pečene pogače još premazati sirupom od šećera i vode pa ih pokriti i čekati da se ohlade prije nego navalite. 

petak, 27. siječnja 2012.

LAGANA TORTA SA MALINAMA



        ... ova lagana osvježavajuća torta nastala je kao poklon mom dragom za jedan rođendan i od tada jedna je od naših dražih slastica...


Lagana torta

Biskvit:                                 
5 jaja 
100 gr šećera
1 vanilin šećer
50 gr oštrog brašna
40 gr kakaa smanjene masti
1/2 praška za pecivo
1 dl mlijeka
Krema od malina:
450 gr smrznutih malina
1 žlica fruktoze/šećera
1 žlica pudinga od vanilije
2 žlice gustina

Krema od slatkog vrhnja:
1/2 lit slatkog vrhnja
1instant želatina
1 šlagfix
1 žlica šećera u prahu

Glazura:
1 dl slatkog vrhnja
100 gr čokolade
2 dl jogurta šumsko voće
  • Pećnicu zagrijte na 200C pa umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom.
  • Dodajte izrađene bjelanjke, izmiješajte pa dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Opet umutite.
  • Dodajte prosijani kakao i mlijeko i dobro izmiksajte: Smjesu biskvita izlijte u kalup kojemu ste prethodno na dno stavili komad papira za pečenje pa biskvit naravno, stavite peći.
  • Dok se biskvit peče u tećicu stavite smrznute maline i fruktozu neka prokuhaju. Onda 10-ak malina odvojite u cjedilo a ostatak skašite skupa sa tekućinom koju su pustile.
  • E sada da vam vaši sladokusci nebi zamjeralai sitne koštice od malina tu skašenu masu lipo procijedite kroz sito ili gazu.
  • Puding i gustin pomiješajte sa malo vode pa dodajte kaši malina i sve lipo opet na vatru da se ukuha i zgusne. Samo pazite da vam ne zagori ;)
  • Do sada se bisvit i ispekao i ohladio i bilo bi dobro odvojiti ga od pek papira da vas isti nebi zezao kod rezanja torte; a obruč operite pa vratite natrag trebat će nam za držanje kreme.
  • Kremu od malina namažite na biskvit i stavite na hlađenje u frižider a može i na balkon ako je kod vas hladno kao što je bilo kod mene sinoć ;)
  • Dok se sve to hladi umutite malo slatko vrhnje pa mu dodajte želatinu i šlagfix i umutite da bude skroz čvrsto.
  • Donesite sa balkona onaj biskvit pa preko kreme od malina premažite polovicu umućenog slatkog vrhnja. Vratite sve opet na hlađenje- ovaj puta može i u zamrzivač ako imate mjesta.
  • One maline što su vam se cijedile sada uvaljajte u gustin a u ostatak umućenoga slatkog vrhnja dodajte voćni jogurt pa opet dobro umutite.
  • Uzmite kalup (sa već pola kolača gotovoga) iz zamrzivača pa na zadnju kremu od slatkog vrhnja rasporedite maline a na njih lagano namažite kremu sa jogurtom. Opet sve na hlađenje :)
  • Na pari otopite čokoladu i slatko vrhnje i izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu glazuru. Neka se mrvicu ohladi pa ju namažite na tortu. Kada se malo stisne ( a još uvijek je mekana) tortu razrežite nožem ili žicom na kriške i po želji ukrasite.
  • Neka se dobor ohladi i to je to, treba vam još samo
    nekoliko sladokusaca ;)
    Lagana torta- presjek

četvrtak, 5. siječnja 2012.

PILETINA SA LIMUNOM


                ...mmm, osvaja na prvu: mirisom, mekoćom i svježinom...




Sastojci:
1 pile
2 grančice ružmarina
4 češnja češnjaka
2 dl limunovog soka
2 dl bijelog vina
1 žličicu smeđeg šećera
6 žlica maslinovog ulja
sol, papar, korica limuna

    Priprema:

    1. Bilo bi dobro prvo limun (osim ako imate domaći, neprskani) dobro oprati u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone.
    2. Češnjak i iglice sa jedne grančice ružmarina sitno isjeckajte pa ih pomiješajte sa svježe iscijeđenim limunovim sokom, šećerom i maslinovim uljem.Posolite i popaprite. Ubacite još i trakicu limunove kore i grančicu ružmarina.
    3. Pile narežite na manje komade i prelijte marinadom. Neka se marinira par sati u frižideru. Ako marinada ne pokriva sve meso par puta ga okrenite. I da, ne zaboravite pokriti- ne želite da vam sve u frižideru miriše na češnjak :)
    4. Meso izvadite iz marinade, obrišite papirnatim ručnicima i ispržite na teflonskoj tavi bez masnoće dok ne porumeni sa svih strana.
    5. Kada meso dobije lipu boju zalijte ga marinadom, poklopite i pustite nek se krčka na tihoj vatri 40-ak minuta. Za to vrijeme marinada će se čarolijom pretvoriti u fini, fini umak ;)
    6. Dodajte prilog i poslužite :)


                                                                       Cijena ovog ručka: 40kn

    subota, 31. prosinca 2011.

    PRŽENI PRSTENČIĆI

                   

                      ... brza, mirisna i ukusna poslastica za male i velike...
                      

    Prženi prstenčići

    Sastojci:
    200 gr brašna
    2 dl vode
    1 vanilin šećer
    2 žlice šećera
    na vrh noža soli
    70 gr maslaca
    2 jaja
    ulje za prženje
    šećer u prahu za posipanje


    Priprema:

    1. U lončić stavite 2 dl vode, dodajte maslac, šećer, sol i vanilin šećer. Kuhajte dok se sav maslac ne otopi.

    2.I dalje kuhajući na umjerenoj temperaturi pomalo dodajite brašno i dobro miješajte da se ne stvore grudice. Treba mješati sve dok se smjesa ne pretvori u kuglicu koja se odvaja od stijenki posude.

    3. Maknuti sa vatre i dodati jedno jaje, dobro umutiti mikserom da se jaje sasvim upije u tijesto pa tek onda dodati drugo jaje i opet dobro umutiti.

    4. U prikladnoj posudi zagrijati ulje. Pripremljenu smjesu puniti u špricu sa zvjezdastim otvorom i istiskivati na vruće ulje oblike prstenčića.

    5. Čim porumene, kretako ih preokrenuti da porumene i sa druge strane pa ih vaditi na tacnu obloženu papirom.

    6. Posuti šećerom u prahu i uživati!

    petak, 30. prosinca 2011.

    SUNČANA




                          ... jedna lagana, nježna tortica, idealna za poslijepodnevnu kavicu...









    Sastojci:

    Sunčana

    Kore:
    5 bjelanjaka
    50 gr kokosa
    100 gr šećera
    par kapi arome vanilije
    1 žlica octa

    Krema:
    250 ml slatkog vrhnja
    100 gr sirnog namaza
    100 gr kiselog vrhnja
    200 gr breskvi iz kompota
    1instant želatina

    Preljev:
    200 gr breskvi iz kompota
    cca 3 dl soka od kompota
    1 vrećica želatine

    Priprema:
    • Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka , dodati žlicu octa, lagano promješati. Pomalo dodavati šećer i kokos i lagano mješati.
    • Umućenu smjesu namazati na lim i sušiti na 150C cca sat vremena ovisi kak vam se pećnici žuri. Ako je jaka bolje otvorite malo vrata od pećnice. Smjesa je za dvi kore pa ako imate dva kalupa možete ih peći istodobno ili u velikoj tepsiji pa izrezati…
    • Slatko vrhnje kratko izmiksati sa namazom i kiselim vrhnjem, dodati pomalo instant želatinu, izmiksati pa usuti šećer. Izmiksati da bude skroz čvrsto. Dodati breskve izrezane na kockice.
    • U čisti obruč staviti koru pa preko nje namazati kremu od vrhnja. Na to staviti drugu koru.
    • Za preljev breskve skašiti i u kašu dodati soka od kompota da sve ukupno bude 400 ml . Dodati želatinu napravljenu po uputama na pakiranju. Izmiješati pa preliti preko druge kore.
    • Staviti na hlađenje… papati možete tek kad se preljev stisne.